top of page

Festivāls "Prozas lasījumi 2022" noslēdzies

No 5. līdz 11. decembrim dažādās Rīgas kultūras vietās norisinājās ikgadējais festivāls "Prozas lasījumi", kurš šogad pulcēja vairāk nekā 60 prozas lasītājus. Šogad festivāla caurvijas motīvs bija patvērums.


Pēc divu gadu pārtraukuma lasījumi beidzot atkal norisinājās klātienē, piedāvājot literatūras cienītājiem 13 dažādus pasākumus. Notika gan tradicionālie lasījumu pasākumi kā "Prozas brokastis" Andalūzijas sunī, atklāšanas pasākums, kas šoreiz norisinājās M/Darbnīcā un noslēgums bārā "1983", gan arī jauni pasākumi, piemēram, izcilā prozaiķa Zigmunda Skujiņa vakars Rakstniecības un mūzikas muzeja kultūrtelpā "Tintnīca", kur rakstnieki jaunradīja stāstus, sasaucoties ar Skujiņa daiļradi un/vai personību.


Šogad kā viesus simboliski Žaņa Lipkes memoriālā varēja sastapt Ukrainas jauno rakstnieci un performanču mākslinieci Darju Kalašņikovu un Baltkrievijas jaunās paaudzes prozas autoru Sjarheju Šamatuļski, savukārt Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē bija iespēja satikt dzīvo igauņu klasiķi Lēlo Tungalu, kuras romāna "Biedrs bērns" turpinājums ir svaigi izdots latviešu valodā Guntara Godiņa tulkojumā.


Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika bērnu prozas lasījumi, savukārt Andreja Upīša memoriālajā muzejā norisinājās stāstu konkursa "Patvertne, patversme, slēptuve" uzvarētāju priekšlasījumi. Par jauno tradīciju ir kļuvuši arī PEN Latvija lasījumi "AIZLIEKTS", kas aizskar sabiedrībai neērtas tēmas, šogad pulcinot sešas autores Valodu mājā.


Festivālā piedalījās arī jaunie autori: "Aleponijā" notika Literārās akadēmijas un "Aicinājums" autoru lasījumu, savukārt M/Darbnīcā bija klausāmi Ingas Žoludes rakstniecības meistardarbnīcas jauno prozaiķu teksti.


Noslēguma pasākumā piedalījās arī Latgales prozas lasījumu uzvarētāja Annele Slišāne, kā arī Kurzemes prozas lasījumu laureāti Gunta Šnipke un Ēriks Vilsons, savukārt festivāla galveno balvu HP datoru ieguva bērnu prozas autore Agnese Vanaga.


Paldies visiem par dalību un atbalstu!

bottom of page